Un tomb per la vila

 

1. MUSEU DEL VIDRE

Veure pàgina web. 

 

2. ESGLÉSIA DE LA TRANSFIGURACIÓ

Situada a la part mes alta del poble i dedicada a Sant Salvador, patró de la vila. Es va començar a construït a l'any 1287 sota la tutela de Poblet.

Es tracta d'un vell edifici de planta de creu llatina fet en estil gòtic amb marcades influencies cistercenques.

A l'església hi figuren els escuts dels diferents abats que varen governar Poblet durant la construcció del temple. Del temple cal destacar la seva arquitectura general i diferents elements en particular: la pica baptismal gòtica esculpida a mà en un únic bloc de pedra; la imatge de Santa Anna, situada a la capella del baptisteri; la pintura a l'oli sobre sarga del pintor Adrià Campdesuñer, també a la mateixa capella; l'altar de la Mare de Déu de Montserrat, dissenyat per l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol, i  l'escala de caragol que puja al campanar, feta sense pilar central

A la part exterior, a la capella que dona a la plaça de l'església, hi ha un gran rellotge de sol que data de 1591.

3. LES FONTS DEL GORG

L’àrea d’esbarjo de les fonts del Gorg és un espai emblemàtic situat sota la roca pinyonenca en la qual s’assenten moltes de les cases de la vila.

L’Ajuntament de Vimbodí i Poblet va recuperar aquesta zona per al poble, i en l’actualitat, les fonts del Gorg s’han convertit en escenari habitual de balls populars de festa major, vetllades a la fresca, activitats de tipus familiar i altres celebracions que s’organiten al municipi.

​Les fonts del Gorg conserven uns rentadors emmarcats en la roca, on antigament les dones del poble feien bugada. I també un salt d’aigua que alimenta el riu de Milans, capçalera del Francolí. Com que l’aigua de les fonts del Gorg brolla directament i sense tractar, no es recomanable beure’n. Qui vulgui apagar la set i agafar forces per al següent tram de l’excursió, trobarà aigua ben fresca i amb totes les garanties sanitàries a la font pública de la plaça de les Orenetes, situada just damunt de les fonts del Gorg.

4. ELS ANTICS SAFAREIG DE LES ROQUES

Els safarejos de les Roques situats al final del carrer Catalunya són un altre espai del municipi recuperat per al lleure.

Igual que els antics rentadors de les fonts del Gorg, aquests altres safarejos eren lloc de trobada de les dones que hi duien la roba per fer bugada. I entre rentada i rentada, feien petar la xerrada i s’assabentaven de tot el que passava al poble. És a dir, “feien safareig”.

Al costat del rentador de les Roques i ha la font del Nínxol, ideal per refrescar-se en els calorosos mesos d’estiu. La zona és, en el seu conjunt, un lloc ideal per prendre la fresca, i un testimoni de la vida quotidiana de les antigues vimbodinenques. 

5. EL CARRER DE LES ABRAÇADES

Des del carrer Major, al tram més proper a la plaça Major, es pot accedir a un dels carrers més estrets de Catalunya i de tot l’Estat: el carrer de les Abraçades, que només fa 94 centímetres d’amplada. 

Des de temps immemorials, aquest carrer s’ha anomenat així perquè dues persones que es trobin en aquest carrer no podran passar-hi si no s’abracen. Això sí: després cadascuna podrà continuar el seu camí... 

El carrer de les Abraçades està fet d’esglaons, si bé són molt plans i fàcils de pujar. Uneixen el carrer Major amb la placeta de la Verdura, un dels racons amb més regust de la part més antiga i costeruda de la vila, coneguda popularment com la zona dels carrers “de Dalt”.

6. CARRER I PLAÇA MAJOR

La plaça Major és el centre neuràlgic de Vimbodí. En destaca l'edifici de l'Ajuntament, o Casa de la Vila, un bell immoble acabat de remodelar el 2013. A la porta d'entrada, sota la gran porxada, hi ha esculpit l’escut del municipi, format per un raïm i una bóta de vi, i la data de 1732. No obstant això, es creu que l'origen de l'edifici és encara més antic. 

Al centre de la plaça s'ubica una monumental font instal•lada el 1892 per commemorar l'arribada de l'aigua a la vila. La plaça Major acull també el centre Cívic, el consultori mèdic i alguns establiments comercials. Aquest espai emblemàtic de la vila ha estat escenari de destacats episodis històrics. Un d’aquests va ser el parlament que hi va fer el president de la Generalitat Francesc Macià el 10 de maig de 1931, poc després que es proclamés la República. 

La plaça Major parteix en dos el carrer Major, estret, sinuós i allargassat. A una banda i l’altra s’hi alcen edificis d’estètica tradicional, alguns dels quals llueixen la façana de pedra vista. Al llarg de tot el carrer s’hi poden veure un bon nombre de portals de pedra, la major part construïts al segle divuit. 

Destaquen els situats als immobles número 26, 33, 34 o 35. Un dels més treballats és el portal del número 65, on hi ha un esculpit un escut amb el nom de Francesc Josa i la data de 1778. La família Josa va ser una de les nissagues més importants de la vila als segles disset i divuit. 

Un dels seus membres, Lluís Josa, va ser batlle de Vimbodí durant la Guerra dels Segadors. Josa va lluitar contra els francesos i va acabar executat el 1651 quan intentava atemptar contra el governador profrancès Margarit. Antigament, quan Vimbodí estava murallat, el carrer Major el tancaven dos portals de pedra a banda i banda. Aquests portals, avui desapareguts, eren el portal Major i el portal de Lleida. 

Com en èpoques passades, actualment la plaça i el carrer Major de Vimbodí continuen sent el nucli de la vida social i comercial de la vila.