Conèixer Vimbodí i Poblet

La gent és el principal patrimoni de Vimbodí i Poblet, un municipi de poc menys de 1.000 habitants que gaudeix de molts i diversos atractius: paisatges espectaculars, tradició i cultura, un patrimoni d’abast mundial, espais per a la calma, un teixit associatiu d’allò més dinàmic, una gastronomia d’alçada...

 

Situació geogràfica

Està situat al sud-oest de la Conca de Barberà, a les comarques de Tarragona. Limita amb els municipis de Montblanc, l’Espluga de Francolí i Vallclara (Conca de Barberà), Prades (Baix Camp) i Vinaixa Tarrés i Fulleda (Garrigues). El terme municipal de Vimbodí i Poblet té 65,8 km2 i s’estén pels vessants septentrionals de les Muntanyes de Prades. La vila està situada a una altitud de 486 metres. Vimbodí i Poblet comprèn, a més, el Monestir de Poblet i les antigues granges de l’abadia: Riudabella, Milmanda, Castellfollit, la Pena, el Tillar i Mitjana.

 

Comunicacions

El municipi està excel·lentment comunicat per carretera, autopista i ferrocarril, i és a una hora i mitja aproximadament de la ciutat de Barcelona i a tres quarts d’hora de la Costa Daurada i de les ciutats de Tarragona i de Lleida. Vimbodí i Poblet se situa vora la carretera N-240 (Tarragona a Lleida) i diverses carreteres secundàries el comuniquen amb les comarques veïnes. L’autopista AP-2, que comunica Barcelona amb Lleida i Saragossa, travessa el terme municipal. Les sortides més properes de l’AP-2 estan situades a Montblanc (10 km, direcció Barcelona) i l’Albi/Vinaixa (10 km, direcció Lleida). La via fèrria Tarragona-Lleida travessa la localitat, on hi ha un baixador de Renfe.

 

Clima

La seva situació al peu de les Muntanyes de Prades atorga a Vimbodí i Poblet un clima característic, a mig camí entre el clima continental i rigorós de la plana de Lleida i el més humit i suau de la Costa Daurada. La temperatura mitjana anual és de 13,2ºC i la precipitació mitjana anual se situa entre els 550 i els 600 mm.

 

Serveis

El municipi disposa de consultori mèdic, farmàcia, quiosc-llibreria, comerços d’alimentació, regals, bars i restaurants, perruqueries, allotjaments rurals, caixa d’estalvis amb caixer automàtic, oficina de Correus, cinema, piscina municipal, pavelló poliesportiu municipal, llar d’infants, escola de primària, parròquia, jutjat de pau, línia d’autobusos Lleida-Tarragona i Lleida-Barcelona, baixador de Renfe, taxi, tallers de reparació de vehicles i oficina de turisme (Poblet), entre altres serveis.

A la capital de la comarca, Montblanc (10 Km), hi ha centre d’assistència primària, bombers, Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra i gasolinera. A l’Espluga de Francolí (6 Km) també hi ha centre d’assistència primària. En aquesta localitat i a Vinaixa (7 Km) hi ha també gasolinera. L’hospital més proper és a Valls (27 Km).

 

Economia

L’activitat econòmica bàsica dels habitants de Vimbodí se centra en el sector dels serveis i l’agricultura, al mateix municipi, i la indústria, que es localitza principalment en localitats com Montblanc o Valls. El turisme hi juga també un paper destacat gràcies al Monestir de Poblet, al voltant del qual s’ubiquen diversos establiments de restauració i allotjament. Pel que fa a les terres de conreu, ocupen aproximadament un 30% del terme municipal de Vimbodí. Hi predominen la vinya (amb grans extensions conreades principalment per grans empreses vinícoles de renom), els noguers, les oliveres, els cereals, els avellaners i els ametllers. Al municipi existeixen petites empreses de l’àmbit de la construcció, tèxtil, artesania, fusta, ferro i electricitat, a més de comerços d’alimentació i diversos establiments de restauració i turisme, entre altres serveis.

 

Patrimoni monumental

El màxim exponent n’és el Monestir de Poblet, un conjunt arquitectònic estretament lligat a la història de Catalunya i declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO. El monestir, pertanyent al municipi de Vimbodí i Poblet, i situat a 4 km de la vila, és un focus cultural, religiós i turístic de primer ordre, que acull anualment reconeguts festivals de música i altres esdeveniments socials. Dins l’apartat cultural, cal ressaltar especialment el Museu i Forn del Vidre de Vimbodí, on s’exhibeixen peces antigues i es mostra en directe el singular procés de fabricació del vidre bufat, una activitat que tanta fama va donar a la localitat durant la primera meitat del segle XX. L’església parroquial de la Transfiguració del Senyor, construïda pels abats de Poblet en època del Cister, l’ermita de la Mare de Déu dels Torrents, copatrona de la vila, i els castells de Milmanda i de Riudabella, de propietat privada, són altres elements destacats del ric patrimoni arquitectònic i artístic de la localitat.

 

Patrimoni natural

Cal destacar el Bosc de Poblet i de les Muntanyes de Prades, una zona catalogada dins el pla especial de zones d’interès natural (PEIN) i inclosa en gran part dins del terme municipal de Vimbodí i Poblet. Aquesta mateixa zona es preveu incloure en el futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades, la creació del qual està actualment en tràmit. A la zona abunden indrets plens d’atractiu, adients per a la pràctica de l’excursionisme i BTT en espais de gran bellesa.