Festes

FESTA MAJOR D’HIVERN (17 de gener). En honor al patró Sant Antoni. Amb ball, cant coral, la tradicional benedicció dels animals i altres actes populars i culturals.


CARNAVAL (1r dissabte de Quaresma). Amb ball infantil i de nit, sopar popular i concurs de disfresses.


DIA EUROPEU DELS PARCS NATURALS (cap al 24 de maig, cada dos anys). Amb activitats de lleure a l’entorn de la natura i la sostenibilitat, en el marc d’una àrea de lleure del terme municipal. Més info a Parcs de Catalunya.

 

CONCURS DE PINTURA RÀPIDA POTAU-CAMPDESUÑER (mitjans o finals de maig). Des de 2016, la vila de Vimbodí, el monestir de Poblet i el conjunt del terme municipal inspiren a artistes arribats d’arreu de Catalunya i de més enllà per participar en aquest certamen anual, que du el nom dels pintors locals Joan Potau i Martell (1882-1936) i Adrià Campdesuñer i Vendrell (1891-1946).

 

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS (18 de maig). El Museu i Forn del Vidre se suma anualment a aquesta celebració amb una jornada de portes obertes per gaudir de la demostració de vidre bufat en directe, de la visita a la col·lecció de peces antigues fabricades a la vila, i dels tallers o altres activitats que s’organitzen expressament per a aquest dia. Més info a Dep. Cultura Generalitat.

 

REVETLLA DE SANT JOAN (23 juny). La vigília de Sant Joan es crema la tradicional foguera en una nit en què no falten la música de ball, la coca i el cava


FESTA DE SANT CRISTÒFOL (cap de setmana posterior al 10 de juliol). Amb la tradicional celebració religiosa a l’entorn del sant i la benedicció dels vehicles.


FESTA MAJOR D’ESTIU (6 d'agost i dies propers). Festa patronal en honor al patró Sant Salvador, amb nombrosos actes per a tots els públics al llarg de quatre dies: ball, concerts, sopar popular, exposicions, cinema, disco mòbil, jocs infantils, gegants, sardanes, correfoc, pregó de festa major, castell de focs d’artifici, havaneres i altres activitats que configuren la festa gran dels vimbodinencs i vimbodinenques de dins i de fora vila, i també dels visitants.


SETMANA DE LA JOVENTUT (en acabar la Festa Major d'estiu). Des de Quan la Festa Major tot just s’ha acabat, comença una setmana d’actes organitzada per i per als més joves, amb tornejos esportius, concursos, sopar popular, jocs, música, cinema i molt més. La de Vimbodí és la Setmana de la Joventut més antiga de la Conca de Barberà, ja que s’hi celebra des de principis dels anys 80 del segle XX.

 

FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGA DE POBLET (2a meitat d'agost). Dirigit pel prestigiós músic Jordi Savall, des del 2013 aquest festival fusiona músiques i cultures d'arreu del món en tres concerts al recinte monàstic. Malgrat la seva joventut, el festival ja és un referent arreu d'Europa d'aquest àmbit musical. Més info a Monestir de Poblet.

 

LLIURAMENT DE PREMIS DEL CERTAMEN LITERARI (finals d'agost o primers de setembre). Els premis de relat curt que des de 2013 organitza el Casal d'Avis del municipi celebren la seva jornada central amb el lliurament dels guardons de cada modalitat, en un acte públic en què es poden escoltar els treballs guanyadors.

 

FESTA DE LA MARE DE DÉU DELS TORRENTS (8 de setembre). La festa en honor de la copatrona se celebra anualment amb actes religiosos i un dinar popular, i cada cinc anys (els acabats en 4 i 9) aquesta celebració esdevé extraordinària: les Festes Quinquennals en honor de la Mare de Déu dels Torrents. Amb motiu de les quinquennals, els carrers de la vila s’omplen de flors de paper o naturals, llums, catifes i altres ornaments coloristes i originals.

 

FESTA DEL VIDRE ARTESÀ, VITRUM (1r cap de setmana d’octubre). Des de l'any 2014, el municipi aplega vidriers artesans d'arreu que treballen aquest material des de diferents tècniques: vidre bufat, vitrofusió, vitrall, esmalt, joieria... Amb demostracions a l'aire lliure o al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí, mercat artesanal, tallers i jocs infantils, exposicions, visites guiades, esmorzar popular, concurs de beure amb porró, elecció del vidrier/a d’honor... Més info a Vitrum.

 

CASTANYADA (1 de novembre o dia proper). Acte popular a la plaça Major de la vila, amb actuació dels grallers i gegantons, castanyes acabades de torrar i mistela.

 

FESTIVAL INTERNACIONAL ORGUES DE POBLET (novembre). Anualment, i des de 2013, l'orgue Metzler de l'església de Poblet esdevé protagonista d'un esdeveniment musical amb tres concerts que du fins al monestir a destacats intèrprets d'arreu d'Europa. Més info a Monestir de Poblet.

 

FESTA DE LA MARATÓ (1a quinzena de desembre). Amb activitats organitzades per les entitats, sopar popular i ball, per recaptar fons per a la Marató anual de TV3.

 

FESTES DE NADAL (desembre-gener). Amb els oficis religiosos propis d’aquestes dades; mercat de Santa Llúcia; caga-tió; concurs de postals i de pessebres; arribada del Patge Reial; sopar i ball de Cap d’Any, i arribada dels Reis d’Orient, entre altres actes.