Vitrum, la festa del vidre artesà de Catalunya, arriba aquest cap de setmana a Vimbodí

30/09/2019

Vitrum, la festa del vidre artesà de Catalunya, arriba aquest cap de setmana a Vimbodí

La sisena edició de Vitrum, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, arriba enguany el 5 i 6 d’octubre amb un programa farcit de novetats per  a tots els públics. El vidre, protagonista central de l’esdeveniment, hi serà present de la mà dels vidriers Igor Obeso (Guipúscoa), Diego Rodríguez (Segòvia), Rafa Abdon (València), Ferran Collado (Barcelona) i Paco Ramos (Vimbodí i Poblet). Així mateix, aquesta activitat tradicional i artística estarà representada en diferents parades del mercat d’artesania, als tallers infantils i al conjunt de les activitats que l’Associació Vitrum i l’Ajuntament del municipi han preparat per a aquesta ocasió, amb la col·laboració d’entitats, empreses i particulars.

Entre les novetats d’enguany, destaquen les actuacions dels cantautors Èric Vinaixa (tancament del Vitrum, diumenge a la tarda), Olga Pes (Vitrumusical, dissabte al vespre), i de Bet Bone & Xerramequ (vermut musical de dissabte i de diumenge al migdia); el nomenament del periodista Quico Sallés com a vidrier d’honor (diumenge al mgdia); l’obertura al públic del nou espai expositiu del Museu i Forn del Vidre (dissabte al matí); la presentació d’una obra inèdita del reconegut artista montblanquí Maties Palau Ferré (dissabte a la tarda), o la presència de la forja artesanal de Cal Biel de l’Espluga de Francolí com a artesania convidada d’aquesta edició.

El guarniment del carrer Major amb originals ornaments procedents de les recents festes quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents, així com la decoració escolar del carrer del Museu i Forn del Vidre, seran dues novetats més d’aquesta festa familiar, que un any més comptarà amb l’actuació de l’escultor de gel Ivan López. Enguany, l’artista esculpirà dos animals, atès que els animalons de vidre (peixos, gats, cargols...) són les peces escollides per a aquesta edició. També són nous els recorreguts lúdics infantils ‘Descobreix Vimbodí!’ i ‘Aprenent de vidrier’, o l’Scape Room Vitrum.

La Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet forma part del catàleg oficial de Fires Monogràfiques d’Artesania de Catalunya. Vitrum pretén recuperar l'esperit vidrier que va impregnar la vila durant la primera meitat del segle XX, quan van arribar a funcionar fins a quatre forns de vidre i una activitat paral·lela de revestit de garrafes amb sarga. Però la tradició vidriera al municipi de Vimbodí i Poblet és molt més remota: es remunta ni més ni menys que al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet.

Consulteu el programa complert 

 

Documents associats: