Vimbodí i Poblet s'uneix a la xarxa de ‘Municipis Agermanats pel Vidre’

14/06/2022

Vimbodí i Poblet s'uneix a la xarxa de ‘Municipis Agermanats pel Vidre’

 Amb motiu de la celebració de l'Any Internacional del Vidre declarat per l'ONU, Ecovidrio, entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre a Espanya; ANFEVI (Associació de Fabricants d'Envasos de Vidre); ANAREVI (Agrupació Nacional de Reciclatge de Vidre); el CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) han ‘agermanat’ de manera simbòlica a dos municipis de la província de Tarragona per la seva vinculació històrica i sociocultural amb el vidre.

L'objectiu de la iniciativa ‘Municipis Agermanats pel Vidre’ és reconèixer al material vidre i a aquelles localitats que han estat lligades històricament a aquest, així com emfatitzar les seves qualitats sostenibles i circulars i potenciar la recollida selectiva dels envasos a través del contenidor verd.

 

Durant tot 2022, fins a 50 municipis d'11 comunitats autònomes es sumaran a la xarxa de Municipis Agermanats pel Vidre. En el cas de la província de Tarragona: Montblanc i Vimbodí i Poblet han rebut les seves claus fabricades amb vidre reciclat de manera artesanal que simbolitza l'agermanament dels municipis.

 

L'acte, celebrat avui a la Sala de les Corts Catalanes del Claustre de Sant Francesc ha comptat amb la presència d'Andreu Domingo, alcalde de la Vila Ducal de Montblanc; Joan Canela, alcalde de de l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet; Roger Estudillo, primer tinent d’Alcalde de l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet; Francisco Javier Orejas, director de la fàbrica de Verallia Montblanc (ANFEVI); Javier Recio, gerent de Recursos Humans de Verallia Montblanc (ANFEVI); Armand Sánchez, director general de Santos Jorge S.A.(ANAREVI); Jordi Díaz, director de la planta de reciclatge de vidre de Revibasa a Montblanc; Rafa Abdón, mestre vidrier i Silvia Mayo, gerent de Ecovidrio.

 

L'adhesió a aquesta iniciativa és simbòlica i tots els municipis que se sumen manifesten i reconeixen la importància del material i el seu suport a l'Any Internacional del Vidre declarat per l'ONU, comprometent-se des del consistori corresponent pel foment i la millora de la recollida selectiva d'envasos de vidre amb la finalitat de preservar la circularitat, contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i evitar la innecessària explotació dels recursos naturals.

 

Municipis Agermanats pel Vidre a la província de Tarragona

L'existència de tallers artesanals dedicats a la fabricació de vidre o plantes de reciclatge de residus d'envasos de vidre, així com la contribució a divulgació cultural d'aquest material són alguns dels motius que comparteixen els municipis ‘agermanats’ de la província de Tarragona.

 

 

 

 

  • Montblanc: la seva relació amb el vidre és més actual que històrica, ja que compta amb una fàbrica d'envasos de vidre de l'empresa Verallia que es va inaugurar en 1998 i amb dues plantes de tractament i reciclatge de vidre: una de Revibasa, per a envasos de vidre i l'altra de Santos Jorge SA, dedicada al reciclatge de vidre procedent de la construcció i els automòbils.

  • Vimbodí i Poblet: en aquest municipi el primer forn de vidre va ser documentat i datat de l'any 1188 però és a principis del segle XX quan la producció de vidre es converteix en la seva indústria més important, fabricant objectes de vidre per a ús industrial, religiós, decoratiu, agrícola però especialment d'ús domèstic. Després de 50 anys de la indústria del vidre, les fàbriques van desaparèixer i actualment només queda el Museu i Forn del Vidre, l'únic museu de Catalunya dedicat específicament a la tradició del vidre bufat de la mà del mestre artesà Rafa Abdón.

 

Municipis Agermanats pel Vidre és una iniciativa impulsada per Ecovidrio amb la participació del CSIC (Consell Superior de Recerques Científiques), ANAREVI (Agrupació Nacional de Reciclatge de Vidre), i ANFEVI (Associació de Fabricants d'Envasos de Vidre) per a commemorar l'Any Internacional del vidre en context marcat per la recuperació verda i la necessitat de fomentar la transició a un model econòmic circular.

 

Any Internacional del Vidre

L'ONU ha declarat 2022, l'Any Internacional del Vidre. Aquest material ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament de la humanitat i ha estat fonamental en el funcionament i l'evolució de l'arquitectura, l'automoció, els articles per la llar i els envasos. Avui és un element essencial en sectors clau com el de l'energia, la biomedicina, l'agricultura, l'electrònica, la informació i les comunicacions, l'òptica o el sector aeroespacial, entre d’altres. El paper que ha jugat en la lluita contra la pandèmia global de la COVID-19 mereix un esment especial, actuant com a envàs contenidor de les vacunes a conseqüència de les seves característiques de resistència a temperatures extremes i a diferents graus de pH i acidesa.

 

Respecte l'envàs de vidre i en un context d'emergència climàtica i necessitat d'una transició a una economia més circular, és especialment destacable com a material natural, circular i 100% reciclable d'envàs a envàs.

 

Sobre Ecovidrio

Ecovidrio és l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre a Espanya. En 1997, després de l'aprovació de la Llei d'Envasos i Residus d'Envasos i la posada en marxa de les seves operacions en 1998, es va convertir en l'entitat gestora d'un model de reciclatge que garanteix un servei complet i al qual tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seva aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.

La feina d’Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d'alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenidors i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d'envasos de vidre en l'hostaleria, mobilitzar als ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l'ecodisseny dels envasos.

En les últimes dues dècades el sistema de Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclatge passant d'un 31,3% l'any 2000 al 79,8% en 2019, segons les últimes dades oficials del Ministeri per a la Transició Ecològic i Repte Demogràfic (*MITERD).

El reciclatge d'envasos de vidre és un element fonamental per contribuir en el desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l'economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d'envasos de vidre és una activitat dona suport al compliment de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.