Vimbodí i Poblet celebra un Vitrum multitudinari

09/10/2018

Vimbodí i Poblet celebra un Vitrum multitudinari

 

 

La V Festa del Vidre Artesà converteix el municipi en la capital catalana del vidre, amb bufadors d’arreu de Catalunya i de l’estat, activitats familiars a l’entorn d’aquesta tradició, música i la proclamació de Sílvia Bel com a Vidriera d’Honor

Divertir-se en família és tan fàcil com ‘bufar i fer ampolles’, assegura el lema de la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, Vitrum. Nombrosos visitants han pogut comprovar-ho en l’edició d’enguany, amb cinquantena d’actes al llarg de tot el cap de setmana, adreçats a un públic divers. Organitzada per l’Ajuntament del municipi en col·laboració amb entitats i particulars del municipi, la festa Vitrum ha estat enguany inaugurada pel director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font

La proclamació de l’actriu Sílvia Bel com a Vidriera d’Honor d’aquesta edició, l’espectacle Vitrumusical amb els cinc mestre vidriers participants, els concursos de beure amb porró, la creació d’una escultura de gel o l’activitat ‘Abraça’t’ al carrer de les Abraçades, un dels més estrets de Catalunya, han estat algunes de les activitats amb més afluència d’espectadors o participants. Igualment reeixits com les actuacions musicals de Joan Reig, Maria Jacobs, Alexandre Bonanit i Cover H.

Durant el dissabte i diumenge de Vitrum, el públic ha pogut gaudir de les demostracions en directe de destacats mestres vidriers vinguts d’arreu: Igor Obeso, de Guipúscoa; Diego Rodríguez, de Segòvia; Rafa Abdón, de València; Ferran Collado, de Barcelona, i Paco Ramos, de Vimbodí i Poblet. I també de la creació, també en directe, d’una peça gegant de gel, a càrrec de l’escultor barceloní Ivan López. Aquest artista ha esculpit enguany un ‘matrimoni’, el tradicional setrill de doble compartiment, escollida com a peça estrella d’aquesta cinquena edició.

Al Vitrum tampoc no hi han faltat el tradicional mercat d’artesania en vidre i en altres productes artesanals, el contacontes, el tradicional concurs de beure amb porró, els menús temàtics en diversos restaurants, una l’exposició ‘de l’artesania a l’art’. Al llarg dels dos dies, el Museu i Forn del Vidre (www.museudelvidre.cat) esdevé l’epicentre de la festa, amb visites a la col·lecció de vidre antic i demostracions vidrieres al seu taller. Vitrum ha inclòs com a novetat d’aquesta edició la participació de l’alabastre de Sarral com a artesania convidada, com a reconeixement pels cent anys del primer taller modern d’alabastre en aquest municipi veí de la Conca de Barberà.

L’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell, i la regidora de Turisme, Rosa Albes, han destacat la gran qualitat artística dels vidriers i dels productes de la resta d’artesans, així com la creixent procedència de visitants de dins i de fora de Catalunya. Tot plegat converteix el festival en «una cita anual plenament consolidada, inclosa al catàleg oficial de Fires Monogràfiques d’Artesania de Catalunya». L’ajuntament del municipi destaca expressament la col·laboració de les entitats, empreses i particulars del municipi en aquesta festa, un suport que, segons el Consistori, «esdevé la clau de l’èxit del Vitrum».

 

El vidre, una tradició arrelada al municipi

Vitrum recupera l’esperit vidrier que va impregnar la vila durant la primera meitat del segle XX, quan van arribar a funcionar fins a quatre forns de vidre i una activitat paral·lela de revestit de garrafes amb sarga. Però la tradició vidriera al municipi de Vimbodí i Poblet és molt més remota: es remunta ni més ni menys que al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet. Aleshores existia un forn de vidre a la zona de Nerola on es fabricaven peces per a la nova abadia cistercenca. No va ser fins a principis del segle XX quan la producció vidriera va esdevenir una indústria. S’hi produïen objectes per a diferents usos: industrial, religiós, decoratiu, agrícola i especialment d’ús domèstic. Les principals peces que sortien dels forns eren porrons, setrills i garrafes de vidre català verd i blanc. Actualment, el Museu i Forn del Vidre, en funcionament des de 1993 (el museu) i 1996 (el forn), així com la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, VITRUM, esdevenen l’epicentre d’aquest esplendorós passat vidrier.