L'Arxiu Comarcal publica en línia 184 articles del poble

06/11/2020

L'Arxiu Comarcal publica en línia 184 articles del poble

L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) ha publicat al portal Arxius en Línia les reproduccions digitals de 184 pergamins del fons de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet. Es tracta, pràcticament, de la totalitat dels pergamins que conté aquest fons. De fet, s’han digitalitzat 184 de les 189 unitats documentals. Els cinc restants no ho estan perquè tenen unes característiques que els fan més sensibles, com ara, la incorporació de segells de cera.

Val a dir també que tots els pergamins estan restaurats, tal com avancen des de l'Arxiu del Consell Comarcal. Aquests treballs s’han efectuat per tallers especialitzats, en diverses fases, entre els anys 2009 i 2018, principalment amb el finançament de l’Arxiu, però també gràcies a una aportació econòmica del mateix Ajuntament, per la qual cosa, des de l’ACCB estem molt agraïts.

Després de la restauració, és el moment idoni per digitalitzar els documents. Per una banda, si es disposa d’una còpia reprogràfica digital, es vetlla per la conservació del document, ja que s’evita la manipulació de l’original i el consegüent deteriorament que això li pot causar i, per altra banda, es facilita la seva accessibilitat, ja que aquest es pot consultar en línia i, per tant, es promou la seva investigació i divulgació.

Cal destacar també que la recuperació de prop d’un centenar d’aquests pergamins que conté el fons de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, és gentilesa de la família Potau-Constantí. La família va custodiar aquests documents fins que el 2010 els va cedir al consistori. L’Ajuntament, per vetllar per la seva correcta preservació, va decidir, amb molt bon criteri, el seu ingrés a l’Arxiu Comarcal.

El pergamí més antic d’aquest fons data del 24 de setembre de 1347 i es tracta d’un reconeixement d’endeutament. El més recent és l’encàrrec d’un censal signat el 15 d’octubre de 1634 a l’Espluga de Francolí.