La VIII Festa del Vidre Artesà acollirà demostracions en directe de vidre, un mercat d'artesania i activitats familiars, aquest cap de setmana

26/09/2022

La VIII Festa del Vidre Artesà acollirà demostracions en directe de vidre, un mercat d'artesania i activitats familiars, aquest cap de setmana

Vitrum recupera l’esperit de festa d’abans de la pandèmia per la Covid-19 i retorna a les activitats festives al carrer sense restriccions

 

 

Teresa Pallarès, delegada territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona, participarà en l’acte d’obertura oficial de la festa, que té com a Vidrier d'Honor el meteoròleg, Tomàs Molina

 

Vimbodí i Poblet. - Tot a punt a Vimbodí i Poblet per acollir la VIII edició de la Festa del Vidre Artesà, Vitrum, que se celebrarà dissabte, dia 1, durant tot el dia i diumenge, dia 2, al matí. L'esdeveniment, que enguany recupera la normalitat total després que l’any passat hi hagués restriccions d’aforament a causa de la Covid-19.

 

Com cada any, les persones visitants podran gaudir de demostracions d’elaboració de peces de vidre en diferents tècniques, dels reconeguts mestres vidriers Ferran Collado, Igor Obeso, Luis Machi, Antonio Fernandez i Rafa Abdon, el mestre vidrier del Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet.

 

Durant la festa, també es podrà visitar el mercat d’artesania, així com també participar de diferents activitats infantils i familiars: tallers d’aquafonia, espais creatius, contacontes, espai de joc amb vidre; conèixer el municipi a fons amb visites guiades o també visitar l’exposició ‘Passat, present i futur de la cistelleria’, d’Anna Sínia, un material molt lligat al vidre. No hi faltaran el VIII Concurs de beure amb porró amb estil i, la proposta d’aquest any, la trobada de porrons al carrer de les Abraçades; la presentació i Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania ‘On the Road’; el Vitrumusical2022 amb Mirades genètiques, un diàleg musical amb Josep Mateu i Josep Mateu i Besora; i conferències entorn a l’art del vidre. Tots aquests actes, acompanyats d’esmorzars populars i vermuts musicals. Altres activitats seran el recorregut selfie #vitrum2022, per conèixer diferents punts d’interès del municipi o la cercavila del Grup de Grallers i Geganters ‘La Palanca’.

 

La VIII edició de Vitrum es podrà visitar a partir de dissabte a les 10.00h, mentre que l’obertura oficial, a càrrec de Teresa Pallarès, delegada del govern de la Generalitat a Tarragona, serà a les 11.00h, a la plaça Major, que clourà amb una visita a tots els espais de la festa i la signatura del llibre d’honor del municipi.

 

Diumenge, Tomàs Molina, cap de meteorologia de Televisió de Catalunya, serà nomenat Vidrier d’Honor de la VIII Festa del Vidre Artesà, en un acte que tindrà lloc a les 12.00h, a les Fonts del Gorg.

 

El programa complet es pot consultar a la web del Museu i Forn del Vidre: www.museudelvidre.cat i a la de l’Ajuntament: www.vimbodiipoblet.cat.

 

La festa del vidre català

Vitrum és la festa per excel·lència del vidre artesà a Catalunya. Cada octubre, des de l'any 2014, el municipi de Vimbodí i Poblet aplega durant un cap de setmana vidriers d'arreu de l'estat que treballen aquest material de la manera tradicional i des de diferents tècniques: vidre bufat, vitrofusió, vitrall, esmalt, joieria... Uns i altres esdevenen els protagonistes del mercat artesanal, amb artesans de diversos oficis, i dels espectacles i demostracions a l'aire lliure o al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí. La festa inclou, així mateix, altres activitats relacionades amb la tradició vidriera, molt arrelada al municipi.

 

La Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet és única pel seu contingut i per la varietat d'actes que inclou, adreçats a un públic eminentment familiar amb ganes de gaudir d'una festa única que barreja lleure, ciència i tradició a parts iguals. Edició rere edició, la festa compta amb la col·laboració de les entitats socials de la vila, particulars i diferents ens públics i privats, una col·laboració que esdevé clau en l'èxit de Vitrum.

 

EL PROGRAMA

 

DISSABTE, 1 D’OCTUBRE DE 2022

 

 

De 10.00 h a 20.30 h: Portes obertes al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet

 

De 10.00 h a 14.00 h: Demostracions de vidre bufat, a les Fonts del Gorg, a la plaça de les Orenetes, a la plaça Major i al Museu i Forn del Vidre, a càrrec d'Igor Obeso (Guipúscoa), Ferran Collado (Barcelona), Luis Machi (Albacete), Antonio Fernandez (Creixell) i Rafa Abdon (L’Olleria - Vimbodí i Poblet). (Vegeu ubicacions de vidriers al plànol).

 

De 10.00 h a 21.00 h:

 

- Mercat d’artesania, a la plaça Major i a la plaça de les Orenetes.

- Demostracions de diferents tècniques de vidre, al Mercat d'artesania de la plaça Major.

 

De 09.00 h a 11.30 h: Esmorzar popular, a càrrec de la Societat Coral Veu de la Terra, a la plaça de les Orenetes (venda de tiquets el mateix dia).

 

D’11.00 h a 13.00 h: Espai creatiu familiar ‘ReCreArt amb pots vidre’ a càrrec de Juga i Aprèn, sota els porxos de l’Ajuntament, a la plaça Major.

 

D’11.00 h a 13.00 h: Exposició ‘Passat, present i futur de la cistelleria’, d’Anna Sínia , a la casa taller del Museu i Forn del Vidre. (c. Joan Griñó 2). Amb la col·laboració del Casal d’Avis.

 

A les 11.00 h: Obertura oficial de VITRUM, càrrec de la Sra. Teresa Pallarès, delegada territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona, a la plaça Major.

 

A les 11.30 h: Coneix Vimbodí, visita guiada per la vila, a càrrec de Juga i Aprèn (inscripcions al punt d’informació iVitrum. Places limitades. Durada aproximada 1 hora.)

 

A les 12.00 h: Contacontes: ‘El vidrier i la pagesa, la llegenda del matrimoni de vidre’, a càrrec de Júlia Canela, a l’entrada del carrer de les Abraçades

 

De 12.30 h a 14.30 h: Vermut Musical, a càrrec de lAMPA i parades del mercat d’artesania, a la plaça de les Orenetes (venda de tiquets o productes al mateix lloc).

 

A les 16.00 h a les 19.00 h: Demostracions de vidre bufat, a les Fonts del Gorg, a la plaça de les Orenetes, a la plaça Major i al Museu i Forn del Vidre, a càrrec d'Igor Obeso (Guipúscoa), Ferran Collado (Barcelona), Luis Machi (Albacete), Antonio Fernandez (Creixell) i Rafa Abdon (L’Olleria - Vimbodí i Poblet). (Vegeu ubicacions de vidriers al plànol).

 

D’16.30 h a 19.30 h: Espai creatiu familiar a càrrec de Juga i Aprèn, sota els porxos de l’Ajuntament, a la plaça Major. (Inscripcions al punt d’Informació iVitrum)

- ‘ReCreArt amb pots vidre’

- ‘Fem ART amb caniques de vidre’

- ‘Pintar i decorar ampolles de vidre’, amb el patrocini d’Aymar. Per a majors de 8 anys.

 

 

De 17.00 h a 19.00 h: Exposició ‘Passat, present i futur de la cistelleria’, d’Anna Sínia , a la casa taller del Museu i Forn del Vidre. (c. Joan Griñó 2). Amb la col·laboració del Casal d’Avis.

 

A les 17.00 h: Visita guiada familiar al Museu amb el Barretina, a càrrec Juga i Aprèn (inscripcions al punt d’informació iVitrum. Places limitades)

 

De les 17.00 a les 19.00 h: Tallers d’Aquafonia: ‘Com sona l’aigua?’, a càrrec d’Aquafonia, a la placeta de la Verdura. (passes cada 30 minuts. Cal inscripció prèvia al punt d’informació IVitrum). Aquafonia és un projecte que combina l'aigua, el vidre i la música.

 

A les 17.30 h: Berenar tradicional: coca de vidre i xocolata, a càrrec de lAssociació de Dones, a la plaça de les Orenetes (venda de tiquets el mateix dia. Els beneficis aniran destinats a l'Associació contra el Càncer de Mama, AECC).

 

A les 18.00 h: Presentació i Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania ‘On the Road’, a càrrec del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) i l'Associació Catalana de les Arts del Vidre (ACAV), al Cinema Foment.

 

A les 18.30 h: Coneix Vimbodí, visita guiada per la vila, a càrrec de Juga i Aprèn (inscripcions al punt d’informació iVitrum. Places limitades. Durada aproximada 1 hora.)

 

A les 18.30 h: Contacontes: ‘El vidrier i la pagesa, la llegenda del matrimoni de vidre’, a càrrec de Júlia Canela, a l’entrada del carrer de les Abraçades

 

A les 19.30 h: VIII Concurs de beure a porró amb estil, a la plaça Major. Hi haurà dues categories: adult (amb vi) i infantil (amb aigua). (Inscripcions durant tot el dia al punt d’informació iVITRUM. Patrocina l’empresa Aymar).

 

A les 20.30 h: Cercavila, a càrrec del Grup de Grallers i Geganters La Palanca’, amb el gegantó Vitrum i els gegants Grèvol i Nerola, de Vimbodí i Poblet, des de la plaça de les Roques fins a la plaça de les Orenetes.

 

A les 21.00 h: VITRUMUSICAL2022, espectacle de vidre i música a càrrec de tots els mestres vidriers, amb MIRADES GENÈTIQUES (Josep Mateu - piano i J. Mateu Besora - percussions), un diàleg musical amb els vidriers a través de paisatges sonors i moments creatius únics i espontanis. A les fonts del Gorg.

 

 

DIUMENGE, 2 D’OCTUBRE DE 2022

 

De 10.00 h a 15.00 h: Portes obertes al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet. Com a excepció, de les 11 a les 12.30 h aproximadament, no hi haurà demostració al Museu.

 

De 10.00 h a 14 h: Demostracions de vidre bufat, a les Fonts del Gorg, a la plaça de les Orenetes, a la plaça Major i al Museu i Forn del Vidre, a càrrec d'Igor Obeso (Guipúscoa), Ferran Collado (Barcelona), Luis Machi (Albacete), Antonio Fernandez (Creixell) i Rafa Abdon (L’Olleria - Vimbodí i Poblet). (Vegeu ubicacions de vidriers al plànol).

 

 

De 10.00 h a 15.00 h:

- Mercat d’artesania, a la plaça Major i a la plaça de les Orenetes.

- Demostracions de diferents tècniques de vidre, al Mercat d'artesania de la plaça Major.

 

 

De 9.00 h a 11.30 h: Esmorzar popular, a la plaça de les Orenetes, a càrrec de Càritas de Vimbodí i Poblet (venda de tiquets el mateix dia. Els beneficis aniran destinats a Càritas).

 

D’10.30 h a 13.30 h: Espai creatiu familiar a càrrec de Juga i Aprèn, sota els porxos de l’Ajuntament, a la plaça Major. (Inscripcions al punt d’Informació iVitrum)

- ‘ReCreArt amb pots vidre’

- ‘L’art de jugar amb el vidre i la plastilina’, per a infants de fins a 7 anys.

- ‘Pintar i decorar ampolles de vidre’, amb el patrocini d’Aymar. Per a majors de 8 anys.

 

 

D’10.30 h a 13.00 h: espai de jocs amb vidre a càrrec de Juga i Aprèn, a les Fonts del Gorg.

 

A les 10.30 h: projecció de la Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania ‘On the Road’, al Cinema Foment.

 

D’11.00 h a 13.00 h: Exposició ‘Passat, present i futur de la cistelleria’, d’Anna Sínia , a la casa taller del Museu i Forn del Vidre. (c. Joan Griñó 2). Amb la col·laboració del Casal d’Avis.

 

A les 11.00 h: Conferència ‘l’Alquimia del vidre’ a càrrec de Luis Machi i Rafa Abdon, a les Fonts del Gorg.

 

A les 11.15 h: Coneix Vimbodí, visita guiada per la vila, a càrrec de Juga i Aprèn (inscripcions al punt d’informació iVitrum. Places limitades. Durada aproximada 1 hora.)

 

A les 11.30 h: Contacontes: ‘El vidrier i la pagesa, la llegenda del matrimoni de vidre’, a càrrec de Júlia Canela a l’entrada del carrer de les Abraçades.

 

De les 11.30 a les 13.15 h: Trobada de Porrons al carrer de les Abraçades. A partir de les 10.30 h podràs portar el teu porró a l’entrada del carrer de les Abraçades (pel carrer Major), on serà etiquetat i disposat al llarg del carreró. De les 11.30 h fins les 13.15 h serà el punt àlgid de la trobada i es podran veure i fotografiar tots els porrons. A partir de les 13.30 h podràs passar a recollir el teu porró. L’organització no es farà càrrec dels desperfectes o dels porrons malmesos.

 

A les 12.00 h: Nomenament de Tomàs Molina com a Vidrier d’Honor de VITRUM’22, a les Fonts del Gorg.

 

De 12.30 h a 14.30 h: Vermut Musical amb ‘cançó de sobre taula, de vi i de taverna’ de Mel i Mató, i vermut a càrrec de l’Associació de Dones i parades del mercat d’artesania, a la plaça de les Orenetes (venda de tiquets o productes al mateix lloc).

 

I a més, durant els dos dies de la festa:

- L'església Parroquial romandrà oberta dissabte d’11 a 13 h i de 17 a 19 hores i diumenge de 11 a 13 h.

- Exposició d’obres guanyadores del Concurs de pintura ràpida Potau-Campdesuñer de la categoria ‘Vila Vidriera’, als aparadors de diversos comerços de la vila

- Exposició 40 anys de la Societat Coral Veu de la Terra a la biblioteca del Foment Parroquial

- La decoració del carrer Joan Griñó ha estat elaborada per l’alumnat de l’Escola Mare de Déu dels Torrents de Vimbodí i Poblet, i de la Llar d’Infants Les Orenetes

- Exposició de llibres sobre vidre, a l'entrada del Cinema Foment.

- Cuina VITRUM a restaurants del municipi.

- Recorregut selfie #vitrum2022: punts d’interès del municipi.

- Sorteig Instagram.

 

Més informació a www.museudelvidre.cat i al Punt d’informació iVITRUM)