La Generalitat cataloga les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents com a 'Patrimoni festiu de Catalunya'

31/03/2019

La Generalitat cataloga les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents com a 'Patrimoni festiu de Catalunya'

El Departament de Cultura de la Generalitat ha reconegut la singularitat i valor patrimonial de les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents del municipi de Vimbodí i Poblet, amb la seva inclusió al Catàleg de Patrimoni festiu de Catalunya. Aquesta consideració oficial reforça el caràcter especial d’aquesta celebració dedicada a la copatrona del municipi. Precisament, la catalogació arriba l’any de les festes quinquennals, que tindran lloc del 7 al 9 de setembre i que enguany coincideixen amb el 75è aniversari de la restauració de l’ermita i de la imatge de la verge, i de l’inici de la festa mateixa.

Les festes dels Torrents es remunten al 1944, i des d’aleshores s’han celebrat ininterrompudament els anys acabats en 9 i en 4. Aquesta cita es caracteritza per la solemnitat dels diversos actes programats, tots ells de caràcter litúrgic, i per la vistositat dels guarniments amb què els veïns i les veïnes de la vila omplen carrers i places com a homenatge a la copatrona. Així, s’hi poden veure catifes de flors de paper i naturals, elements vegetals, fanals i altres ornaments que converteixen Vimbodí en un esclat de llum, color i originalitat. Les quinquennals inclouen processons de portada de la verge des de la seva ermita i de retorn, altres celebracions religioses, un aplec festiu, ofrenes florals, una recepció municipal a les dones que duen el nom de Torrents, i altres actes dedicats a la copatrona.

Un impuls per a la festa

La catalogació de la festa es va començar a tramitar l’any 2016, impulsada per l’Ajuntament de Vimbodí en col·laboració amb les principals entitats implicades en l'organització de la festa: la Parròquia de la Transfiguració del Senyor, els Amics dels Torrents i les Zeladores de la Mare de Déu dels Torrents. A la petició formulada a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, del Departament de Cultura de la Generalitat, es destacava «el caràcter tradicional d'una festa que ultrapassa l'aspecte estrictament religiós i esdevé una mostra de cultura popular, respecte per les tradicions i orgull de pertinença al municipi, el conjunt del qual s'aboca en aquest esdeveniment». Alhora, es destacava el suport del Monestir de Poblet en la festa. Ara, assolida la catalogació, els seus artífexs assenyalen que aquest reconeixement oficial «de ben segur que contribuirà a l’impuls de les quinquennals aquest any 2019 i també en el futur».

D’altra banda, amb aquesta distinció, les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents es converteixen en les primeres de la Conca de Barberà que s’inclouen al Catàleg de Patrimoni festiu de Catalunya, segons es destaca des del Departament de Cultura de la Generalitat. Recentment també han rebut la mateixa distinció la festa dels Tres Tombs de Barcelona, la Festa Major del Santíssim Misteri de Cervera, o la Festa Major de Sant Pau de Sant Pere de Ribes. Un cop assolit aquest reconeixement oficial, les festes dels Torrents són susceptibles de ser declarades amb un grau de protecció encara superior –Festa Tradicional d’Interès Nacional– previ tràmit oficial per part dels seus impulsors.