El Museu del Vidre inicia una nova etapa amb Rafa Abdon com a mestre vidrier

01/09/2021

El Museu del Vidre inicia una nova etapa amb Rafa Abdon com a mestre vidrier

Davant de Nova etapa al Museu del Vidre de Vimbodí i Poblet. L’artesà Rafa Abdon s’ha posicionat com el millor perfil en la fase de selecció oberta de nou vidrier convocada per l’Ajuntament del municipi, i, a partir d’aquest mes de setembre, s’incorpora plenament en les tasques del museu, com l’elaboració de productes tradicionals lligats al món del vidre i les demostracions en directe.

Amb aquesta incorporació, el Museu del Vidre inicia una nova etapa, marcada per la reobertura de la botiga i de les demostracions en directe cinc dies a la setmana.

 

Sobre Rafa Abdon

L’artesà Rafa Abdon (1981) duu el vidre bufat en els gens. Els seus inicis en aquest camp van ser als 15 anys, a la fàbrica del seu pare, ubicada a Olleria (València), un poble que compta amb una dilatada tradició en aquest camp, amb referències que es remunten a mig segle enrere.

Passats uns anys, i amb una gran base en el domini de la canya, Abdon es consolida com a alumne de la Escuela de la Real Fábrica de Cristales de La Granja, que compta amb reconeguts mestres nord-americans de la tècnica roll-up (bufat de fusing), i docents japonesos especialitzats en altres tècniques.

Tot aquest coneixement li ha servit per realitzar peces a diversos artistes i dissenyadors europeus, entre les quals cal destacar les peces que ha realitzat per la basílica de la Sagrada Família, entre moltes altres.

A partir d’ara, el seu talent i les seves ganes d’innovar seran estaran al servei del Museu del Vidre, que  comença una nova etapa aquest mes de setembre amb un horari de botiga de dimarts a diumenge, de les 9:30h a les 13:30h, i les demostracions en directe amb reserva prèvia, de dimecres a diumenge, a les 9:30h, 10:30h, 11:30h i 12:30h.

“L’elecció de Rafa Abdon culmina un procés que ha finalitzat després de la jubilació de Paco Ramos, que durant els últims anys ha exercit el càrrec de mestre vidrier del municipi amb dedicació i constància i aquí estem profundament agraïts”, detalla l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela.

 

El lligam del poble amb el vidre

“La manera que té el Rafa d’entendre l’art i la tradició seran vitals en aquesta nova etapa”, explica Canela, al mateix temps que recorda que el primer forn de vidre documentat i datat el 1188, dins del terme municipal de Vimbodí i Poblet, era el del vidrier Guillem, situat als voltants de la font de Nerola, que va contribuir a l’inici de la construcció del monestir de Poblet.

És a principis del s. XX quan la producció del vidre a Vimbodí es converteix en la indústria més important del municipi, s’instal·len diferents forns de vidre a la vila i arriben mestres vidriers d’arreu de Catalunya (Fulleda, Mallorca, Ordal, Arenys de Mar,... ). La indústria del vidre va suposar un important canvi social i demogràfic en la població. A Vimbodí no hi havia tradició vidriera, com a conseqüència va haver una important immigració de mestres vidriers - que més endavant els aprenents van acabar com a mestres de l’ofici -, van sorgir nous oficis relacionats amb el vidre com el sargaire, el llenyataire o el fogoner.

Després de cinquanta anys d’indústria del vidre, van desaparèixer definitivament les fàbriques i avui queda el seu record al Museu i Forn del Vidre.

Avui dia, el poble manté el contacte amb la tradició i l’art del vidre, a través de l’activitat del Museu i de cites que lliguen el municipi amb aquesta activitat, com són els Tallers amb Sarga que es duen a terme cada mes i el Vitrum, la festa del vidre artesà que se celebra al municipi cada mes d’octubre.