El municipi actualitza la base de dades de carrers per facilitar les tasques dels serveis d'emergències

08/10/2018

El municipi actualitza la base de dades de carrers per facilitar les tasques dels serveis d'emergències

Un mapa de carrers desfasat pot endarrerir l'arribada d'ambulàncies, vehicles de bombers i altres serveis d'emergències a la seva destinació. Per tal d'evitar aquest problema, la Diputació impulsa l'actualització de les bases de dades dels carrers dels nuclis urbans del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, en una iniciativa conjunta amb l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) en estreta col·laboració amb els ajuntaments. El de Vimbodí i Poblet ha estat un dels primers a acollir-se a aquesta actualització, ja finalitzada i que millora l'atenció i seguretat de la ciutadania en casos com els anteriorment esmentats.

L'actualització als municipis detecta i corregeix possibles errors a les bases de dades de carrers incorporant-hi els de nova creació, els canvis de nom de vies ja existents i les noves edificacions, per tal que la cartografia oficial reflecteixi amb fidelitat i detall la realitat urbana dels respectius municipis. Aquesta tasca es duu a terme en base l'actual cartografia topogràfica de les zones urbanes, a escala 1:100, que els municipis han de corregir, si s'escau, i retornar a la Diputació de Tarragona a través del portal de tràmits en línia. Fet aquest tràmit, la unitat de Cartografia del Servei d'Arquitectura de la Diputació fa arribar l'actualització a l'ICGC per tal que sigui inclosa a la Base de carrers de Catalunya, plenament normalitzada i geocodificada, i pugui ser utilitzada pels serveis d'emergències i seguretat.

La Diputació de Tarragona va iniciar aquest pla l'any passat, a través d'un programa pilot que va permetre comunicar a l'ICGC les variacions de la cartografia urbana de sis municipis: la Riera de Gaià, Ginestar, el Pont d'Armentera, Albinyana, Sarral i Prat de Comte. D'aleshores ençà, també s'han actualitzat els mapes de més municipis: Figuerola del Camp, Barberà de la Conca, Tivissa, Vinyols i els Arcs, Alió, Conesa, Riudecanyes, Bràfim, Pira, Montblanc, l'Arboç, Masdenverge, la Bisbal del Penedès, Santa Coloma de Queralt, Vallclara, Perafort, el Montmell, Miravet, Montbrió del Camp, Vimbodí i Poblet, Salou, Creixell i també Bellvei. D'altra banda, actualment es treballa amb catorze municipis més en l'actuació de les seves bases de dades de carrers.

La unitat de Cartografia del Servei d'Arquitectura de la Diputació ja ha enviat cartes a una seixantena de municipis convidant-los a fer l'actualització del seu llistat de carrers, que han d'efectuar prèvia petició d'assistència al Servei d'Assistència Municipal de la Diputació.