El club de lectura de Vimbodí i Poblet celebra el seu primer aniversari

03/07/2018

El club de lectura de Vimbodí i Poblet celebra el seu primer aniversari

Feia temps que gent del municipi ho demanava. Club de lectura? Fem una reunió, escoltem propostes, posem fil a l’agulla. Així va néixer el club de lectura de Vimbodí i Poblet ara fa un any.

Dimecres vam fer la novena trobada del grup. Nou llibres llegits, compartits, de manera mensual (fent parades en els períodes vacacionals). Hora de convocatòria? Les set de la tarda. Vam pensar, doncs, que aquest dimecres d’aniversari era un bon moment de fer balanç i de compartir la nostra opinió amb nous possibles lectors.

Deu dones (parlar del motiu pel qual els homes no acostumen a ser usuaris dels clubs de lectura seria un altre tema a tractar) que tenen un gust en comú: el plaer de llegir. I encara més: el plaer de compartir la lectura llegida.

Un llibre tancat, només pel fet d’haver estat escrit, no assoleix la fita pel qual ha estat concebut, perquè un llibre és  com un regal que vol ser obert, obert i llegit.

De fet sovint relacionem l’acte de llegir amb quelcom íntim: tries el lloc on fer-ho, tries el moment: tu i el llibre, tu i la història, tu i els personatges… I t’hi capbusses. Tanmateix en els darrers anys s’ha avançat en els estudis sobre el tractament de la lectura: l’hem socialitzat.  Han nascut els clubs de lectura. I ens hem avesat a pensar que, mentre llegim, possiblement altres persones també estaran rellegint el mateix passatge d’una història que ens uneix.

Fins ara quan la lectura individual s’acabava, finalitzava el llibre. Però ara, amb la proposta dels clubs de lectura, totes aquelles paraules escrites passen a un altre estadi. Així, les paraules llegides que han adquirit forma dins nostre són preparades per a ser compartides. I en les sessions del club escoltem les impressions, opinions i valoracions dels lectors. Escoltant-les, s’obren finestres que potser els altres no havíem ni intuït. Són millors opinions, són pitjors? No es qüestió de fer cap judici de valors. Simplement són visions diferents. I aleshores, quan acumulem totes aquestes opinions, és quan podem pensar que el llibre és rodó.

Perquè és meravellós l’art de llegir i d’escoltar, però encara més el de compartir. Des d’aquestes ratlles ens felicitem per gaudir d’aquesta proposta i us convidem a experimentar-la. Felicitats, club de lectura de Vimbodí i Poblet!