Compte enrere per les Quinquennals 2019 (Programa PDF)

29/08/2019

Compte enrere per les Quinquennals 2019 (Programa PDF)

 

Tot està a punt. Quedem pocs dies perquè els carrers de Vimbodí i Poblet s’omplin de llums, colors i el sentiment d’una població que, durant els dies 7, 8 i 9 de setembre viurà totalment immersa en la celebració de les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents 2019.

Enguany, la cita coincideix amb el 75è aniversari de la restauració de l’ermita i de la imatge de la verge, i de l’inici de la festa mateixa, que se celebrarà per primera vegada des de la inclusió d’aquesta festa tradicional en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya per part de la Generalitat, que es va certificar el mes de març d’enguany. Aquesta consideració Aquesta consideració oficial reforça el caràcter especial d’una celebració dedicada a la copatrona del municipi que aconsegueix transformar la localitat en una veritable festa per als sentits.

“La unió i l’esforç d’aquests dies ens ajuden a créixer com a comunitat”, explica l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, que descriu les Festes Quinquennals com una manifestació que omple els carrers de “llum i de colors” i també una ocasió de “respectar la nostra història i tradicions, de retrobar-nos, de treball a contrarellotge i també de compartir moments i passejades per la nostra vila”.

Com cada edició, les Festes Quinquennals arriben després de l’esforç constant de les entitats organitzadores –la Parròquia de la Transfiguració del Senyor i la Comissió de les Festes Quinquennals– que s’han unit per a confegir un programa d’actes que s’iniciarà amb les cites prèvies previstes pels dies 30 i 31 d’agost, els dies centrals de les festes, del 7 al 9 de setembre, i l'aplec a l'ermita, el 15 de setembre.

CONSULTEU EL PROGRAMA EN PDF

 

Actes previs

 

Dissabte 31 d’agost

- 22 hores:  Espectacle d’obertura de les Festes Quinquennals 2019 a les fonts dels Gorg

 

Diumenge 1 de setembre

- 8 hores: Neteja general de l’ermita

- 17:30 hores: Eucaristia dominical a l’ermita dels Torrents i benedicció de la nova medalla per la veneració dels fidels

 

Divendres 6 de setembre

- 12 hores: Repic solemne de campanes i les dotze salves anunciant la Festa

- Tarda i vespre: Inici de l’ornamentació dels carrers i places de la vila

 

Actes de les Quinquennals 2019:

 

Dissabte 7 de setembre

- 20:15 hores: Solemne Processió de Benvinguda. Trasllat de la Mare de Déu dels Torrents des de l’ermita a l’església parroquial amb la Processó dels Fanalets. Rosari, benvinguda institucional i veneració dels fidels.

 

Diumenge 8 de setembre:

- A partir de les 11 hores: Ofrena floral a la Mare de Déu

- 12 hores: Ofrena floral de les entitats de la vila

- 12:30 hores: Solemne Eucaristia

- 18 hores: Recepció a les Ma. dels Torrents

- 18:30 hores: Pregària de les Segones Vespres solemnes de la Nativitat de la Mare de Déu.

- 19 hores: Processó dels carrers de la vila

 

Dilluns 9 de setembre:

- 12 hores: Ofici Solemne a la parròquia presidit per l’abat de Poblet, P. Octavi Vilà Mayo

- 19 hores: Processó de retorn de la Santa Imatge fins a l’ermita

 

Actes posteriors

 

Diumenge 15 de setembre:

- 12:30 hores: Eucaristia d’Acció de Gràcies i clausura de les Festes. Ofrena de l’ornamentació dels barris de la vila i Dinar de Germanor

- 18 hores: Cant de la Salve, besamans i cant dels goigs

 

75 anys de solemnitat

 

Les festes dels Torrents es remunten al 1944, i des d’aleshores s’han celebrat ininterrompudament els anys acabats en 9 i en 4. Aquesta cita es caracteritza per la solemnitat dels diversos actes programats, tots ells de caràcter litúrgic, i per la vistositat dels guarniments amb què els veïns i les veïnes de la vila omplen carrers i places com a homenatge a la copatrona.

Així, s’hi poden veure catifes de flors de paper i naturals, elements vegetals, fanals i altres ornaments que converteixen Vimbodí en un esclat de llum, color i originalitat. Els dies centrals de les quinquennals inclouen processons de portada de la verge des de la seva ermita i de retorn, altres celebracions religioses, un aplec festiu, ofrenes florals, o una recepció municipal a les dones que duen el nom de Torrents, entre altres actes.

 

Un impuls per a la festa

 

La catalogació de la festa es en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya es va començar a tramitar l’any 2016, impulsada per l’Ajuntament de Vimbodí en col·laboració amb les principals entitats implicades en l'organització de la festa: la Parròquia de la Transfiguració del Senyor, els Amics dels Torrents i les Zeladores de la Mare de Déu dels Torrents.

A la petició formulada a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, del Departament de Cultura de la Generalitat, es destacava “el caràcter tradicional d'una festa que ultrapassa l'aspecte estrictament religiós i esdevé una mostra de cultura popular, respecte per les tradicions i orgull de pertinença al municipi, el conjunt del qual s'aboca en aquest esdeveniment”. Alhora, es destacava el suport del Monestir de Poblet en la festa.

Ara, assolida la catalogació, els seus artífexs assenyalen que aquest reconeixement oficial “contribuirà a l’impuls de les quinquennals d’enguany i les que s’organitzaran en el futur”.

D’altra banda, amb aquesta distinció, les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents es converteixen en les primeres de la Conca de Barberà que s’inclouen al Catàleg de Patrimoni festiu de Catalunya, segons es destaca des del Departament de Cultura. Aquest 2019, també han rebut la mateixa distinció la festa dels Tres Tombs de Barcelona, la Festa Major del Santíssim Misteri de Cervera, o la Festa Major de Sant Pau de Sant Pere de Ribes.

Un cop assolit aquest reconeixement oficial, les festes dels Torrents són susceptibles de ser declarades amb un grau de protecció encara superior –Festa Tradicional d’Interès Nacional– previ tràmit oficial per part dels seus impulsors.

 

 

 

Documents associats: